Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΣΑΛΟΝΙΚΗ



Bράδυ παραμονής των Χριστουγέννων και η πόλη κάτω γλεντά. Επιλέγoυμε την ησυχία μακρυά της και την θαυμάζουμε από ψηλά πάνω στα κάστρα την ώρα που το βαθύ σκοτάδι τα μεταμορφώνει σε σκηνικό μιας άλλης εποχής .
Ένα παλιό γνωστό στέκι φθαρμένο κι αυτό από τον χρόνο μας υποδέχεται .Ακόμα κι εκεί ότι υπάρχει είναι ιδαίτερα παλιό και αυθεντικό όπως τα τραγούδια του Καζαντζίδη που ακούμε .Ενα γραμμόφωνο ,μια λατέρνα, ένα Τζουκ Μποξ και πλήθος από παλιά ραδιόφωνα και αντικείμενα πλαισιώνουν την παλαιακή ατμοσφαίρα μιας εποχής που χάθηκε μα η αυθεντικότητα της θέλγει και τραβά σαν μαγνήτης αυτόν που την αναζητά . Όλα χάνονται στα βάθη του προηγούμενου αιώνα και αναδύονται πάλι μέσα από τις εξιστορημένες ιστορίες του μαγαζάτορα .
Εκεί ο μύθος και η πραγματικότητα μπερδεύονται στη σκόνη του καιρού και μαζί με τη ελαφρά μέθη του κόκκινου κρασιού σε μεταφέρουν νοερά ανάμεσα από μεσαιωνικούς ιππότες και βασίλισσες ,ήρωες που ξεπεζεύουν από τ άλογα μετά από πολύωρες μάχες και απλούς αγωγιάτες που μεταφέρουν με τα κάρα τις πραμάτειες τους από μακρυά . 
Το φαγητό και οι μυρουδιές αυθεντικές, βγαλμένες από την ανατολίτικη κουζίνα των ξεχασμένων γεύσεων που η αξία τους χάνεται κι αυτή και εξανεμίζεται ανάμεσα στην πληθώρα των φαστφουντάδικων και της εύκολης αναζήτησης του σήμερα .
Εδω ο χρόνος δεν έχει καμιά σημασία ,κυλά τόσο αργά και καμιά φορά ανάδρομα ,εδώ είναι η καρδιά και όλη η ουσία της πόλης μας ,της μάνας μας,της Σαλονίκης. 


                                          





7 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά Ολυμπία ! Ότι επιθυμείτε , να χαίρεστε την ομορφιά της νύμφης του Βορρά !! τους χαιρετισμούς μου , φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xρόνια πολλά εύχομαι Κυριακή και με το καλό να έρθει ο καινούργιος χρόνος και να σου φέρει ότι επιθυμείς ! Από μένα ευχές για υγεία χαρά και ευτυχισμένες ήρεμες στιγμές !

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά εύχομαι ολόψυχα. Χαίρομαι που τέτοιες στιγμές ομορφαίνουν τις μέρες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Γιάννη σ ευχαριστώ πολύ ! Αντεύχομαι για καλή χρονιά όπως την επιθυμείς ! Υγεία ,ευτυχία με όμορφες οικογενειακές στιγμές !

      Διαγραφή
  3. ( έκανα μία εγγραφή μετά από πολύ καιρό όχι γιατί είχα να διηγηθώ κάτι εξαιρετικό ,περισσότερο από νοσταλγία για το pblog και εσάς τους φίλους από εκεί και για να σας ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας από εσάς ! Οι ποιο κοντινοί μου φίλοι από το facebook γνωρίζεται ότι έχω αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις και έτσι απέχω σχεδόν πάνω από χρόνο ,ωστόσο παρόλο που δυστυχώς δεν σας παρακολουθώ ,δεν σας ξεχνώ και πάντα θα θυμάμαι τις όμορφες εγγραφές που μοιραστήκαμε καθώς και τα πολύ ευγενικά σας σχόλια .Να είστε όλοι καλά με υπέροχες εμπνεύσεις φίλοι μου ! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατάς το δικτυακό σου σπιτικό ανοιχτό. Αυτό αρκεί. Και όποτε μπορείς, χωρίς πίεση, εκφράζεσαι. Δεν χρειάζεται άγχος. Να έχεις καλή χρονιά με ότι σε γεμίζει.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ Γιάννη ! πάντα κρατούσες σε συνοχή τους blogger και αυτό σε τιμά ιδιαίτερα ! Καλή χρονιά σου εύχομαι με ότι καλύτερο επιθυμείς !

      Διαγραφή