Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ

1535667_10200439708114371_618502638_n.jpg 

"Τι έχεις; "
" Τίποτα... μία κατάθλιψη"
" Ξέρεις τι είναι η κ α τ α τ ο ν ί α; Ξέρεις; Ξέρεις; ... είναι ο πρίγκιπας της ερήμωσης... ο πρίγκιπας του κενού..."

Οι ήρωες του Πίντερ είναι πάντοτε τοποθετημένοι και κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου, ενός γραφείου, ενός σπιτιού. Εγκλωβισμένοι. Περιορισμένοι. Και μέσα σε αυτόν τον πάντοτε πεπερασμένο χώρο προσπαθούν να ανιχνεύσουν και να βρουν καινούριες ή παλιές διαστάσεις του πάντοτε άπειρου χρόνου. Σαν ένα μόνιμο παιχνίδι του Χώρου με τον Χρόνο . Το σκηνικό των έργων του σαν ένα μόνιμο ρινγκ ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πάντοτε αντιπάλους. Ποιος από τους δύο τελικά θα υπερισχύσει. 
Οι ήρωες του Πίντερ ξαφνικά παύουν να μιλούν. Σιωπούν. Αυτές οι διαρκώς παρούσες παύσεις και σιωπές μέσα στον λόγο του είναι σαν επιμελημένες προσπάθειες ανασύνταξης του Χώρου, του Χρόνου και του Λόγου. 
Λόγος δεν είναι μονάχα αυτό που εκφωνείται. Αλλά κυρίως -στις κρίσιμες στιγμές τουλάχιστον της επικοινωνίας- αυτό που δεν τολμά να λεχθεί. Το άφατο. Το οριακό. Αυτές οι διάσπαρτες ρωγμές ανάμεσα στον εκφωνημένο λόγο του δεν καταστέλλουν τη δράση. Αντιθέτως την πυροδοτούν προς νέες οδούς. Διακτινίζουν τη δράση του και την επαναπροσδιορίζουν. Διαθλάσεις του λόγου και διακτινισμοί του.
enet.gr

Το ταξίδι στη σιωπή (Χάρολντ Πίντερ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου