Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

H AΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ




Μια φορά και ένα καιρό ζούσαν στην ίδια πόλη ,στην ίδια γειτονιά η Αλήθεια και το Ψέμα .Η Αλήθεια είχε ένα μεγάλο και ευρύχωρο σπίτι με μεγάλα και ανοιχτά παράθυρα που άφηναν το φως του ήλιου να το διαπερνά και να το θερμαίνει όλες τις εποχές του χρόνου .Ο κήπος της ήταν πάντα γεμάτος όμορφα λουλούδια και δένδρα, που έφτιαχναν γλυκούς καρπούς έτοιμους να τους δοκιμάσει ο κάθε ένας που θα διάβαινε την πόρτα της και το τραπέζι ήταν πάντα στρωμένο με δεκάδες εδέσματα και γλυκίσματα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη για όποιον ήθελε να τα γευτεί .Παρ όλα αυτά η Αλήθεια δεν είχε πολλούς φίλους ,το ζεστό και φιλόξενο σπίτι της δεν ήταν αρκετό για να τραβήξει τους επισκέπτες.Η Αλήθεια έκανε παρέα μόνο με την Ειλικρίνεια .Ήσαν αγαπημένες φίλες και κάθε μέρα χρόνια τώρα, έπιναν αντικριστά το τσάι τους χαμογελώντας η μια στην άλλη ,κάνοντας όνειρα πως κάποτε θα γίνει αγαπητή και θα γεμίσει το σπίτι της από κόσμο που θα έρχεται να την επισκεφθεί και να δεχθεί τις σοφές συμβουλές της.
Το Ψέμα αντίθετα είχε μικρο και θλιβερό σπίτι με μικρά παράθυρα ερμητικά κλειστά και σκούρα τζάμια που εμπόδιζαν το φως να εισέλθει και το κρατούσε κρύο ,παγωμένο και σκοτεινό ,γι αυτό και έμοιαζε απίστευτα αφιλόξενο. Και όμως δεν του έλειπαν οι φίλοι καθημερινά .Το Ψέμα δεν άδειαζε από τους επισκέπτες ,κόσμος πολύς πήγαινε και ερχόταν και ζητούσε τις ιδέες του και εκείνο με καμάρι επαίρονταν για την εξυπνάδα που είχε να καθοδηγεί τους φίλους του .Έτσι σε λίγο καιρό η πόλη γέμισε με ανθρώπους που καθοδηγούμενοι από το Ψέμα έγιναν και εκείνοι ψεύτικοι σαν και αυτό και ήρθαν και άλλοι και έγιναν κι εκείνοι το ίδιο και γέμισε ο κόσμος όλος ψέματα. Έπαιζαν και διάφορα παιχνίδια όλοι μαζί και τα αγαπημένα τους ήταν το "σκοτεινό δωμάτιο" ,η "κρεμάλα ", η "τυφλόμυγα " το "κλέφτες και αστυνόμοι ","το σπασμένο τηλέφωνο" και το "μάντεψε ποιος ".Πολλοί που έπαιζαν αυτά τα παιχνίδια παρ όλο που τσακίζονταν, μάτωναν και πονούσαν ,τα έβρισκαν διασκεδαστικά και εθιστικά και ήταν δύσκολο να τα αποχωριστούν.Όμως με τόσο κόσμο μέσα στο ίδιο του το σπίτι το Ψέμα άρχισε να ασφυκτιά να νοιώθει άβολα ,πιεστικά και βασανιστικά ,δεν μπορούσε να ανασάνει και επιπλέον ένοιωθε άρρωστα και καταθλιπτικά και γεμάτο τύψεις για την ζωή που είχε διαλέξει.
Ενώ η Αλήθεια παρέα με την Ειλικρίνεια παρ ότι έμειναν για πάντα ολομόναχες, γι αυτό σπάνιες και ακριβοθώρητες εν τούτοις όποιος είχε τη σοφία να διαβεί την πόρτα του σπιτιού της ένοιωθε τη γλυκιά θαλπωρή και ζεστασιά που πρόσφεραν απλόχερα .Οι δυο φιλενάδες ήσαν ευτυχισμένες ,ήρεμες και χαρωπές απαλλαγμένες από θορύβους και ενοχλήσεις ανόητων ανθρώπων .Γι αυτό από τότε λένε πως η Αλήθεια είναι μια ,μοναδική και λάμπει ,ενώ τα ψέματα πολλά ,ανούσια και οδυνηρά.

15 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. ευχαριστω Μαρια Ελενα ! καλο γλυκο Απριλη σου ευχομαι !

      Διαγραφή
  2. Μεγάλο θέμα άγγιξες φιλενάδα...( Καλορίζικο)
    Μεγάλο όσο και η άβυσσος της Ψυχής του ανθρώπου που χωράει συγχρόνως την αλήθεια και το ψέμα και μύρια όσα άλλα που συνιστούν την ανθρώπινη οντότητα.

    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ενα παραμυθακι που μιλαει για την αληθεια και το ψεμμα ελπιζω τοσο απαλα ωστε να μην πληγωνει με την αληθεια του !Σε ευχαριστω για την ευχη Λυγερη ...ευχομαι καλα ταξιδια συγγραφης και σε σενα .

      Διαγραφή
  3. Ολυμπία βλέπω συνεχίζεις τη γραφή των παραμυθιών σου. Η Πρότασή μου είναι να τα κρατήσεις κάπου όλα μαζί. Να κάνεις μια σελίδα εδώ στο μπλογκ με το όνομα "τα παραμύθια μου" και να τα περνάς και εκεί.
    Έτσι, θα τα έχουμε όλα μαζί διαθέσιμα για να μπορεί κάθε αναγνώστης να τα διαβάζει.
    Είναι εύκολο σαν ιδέα και μεταφορά.
    Δύσκολες έννοιες διάλεξες και με ωραίο τρόπο η περιγραφή.
    Καλή Μεγαλοβδομάδα να ευχηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι μια σειρα απο 9 παραμυθακια που τα αναρτω ...εχω αρκετους μηνες να γραψω κατι καινουριο ...θα δουμε για τη συνεχεια ... τα παραμυθακια μου θα τα βρισκουν οσοι ενδιαφερονται στη συλλογη που εχω δημιουργησει στο προφιλ μου του google plus : https://plus.google.com/u/0/collection/wYpDMF

      Διαγραφή
    2. Επισης τα εχω προσθεσει με ετικετα παραμυθι glowworm οποτε στο πλαι που ειναι ετικετες μπορουν ευκολα να ομαδοποιηθουν ! σευχαριστω παντως για την ιδεα !

      Διαγραφή
  4. Eξαρτάται για ποια αλήθεια και για ποιο ψέμα μιλάμε. Υπάρχουν αλήθειες που δεν λέγονται και ψέματα που σώζουν. Γενικά όμως, σε μια ιδανική κοινωνία, η αλήθεια και το ψέμα έχουν διακριτούς ρόλους στη ζωή μας.
    Καλό απόγευμα Ολυμπία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντα το ιδανικο ειναι και θα ειναι η πηγη της εμπνευσης μου Μαρια ,αλλωστε την πραγματικοτητα την ζουμε και ο καθενας μας την γνωριζει και την βιωνει πολυ καλα ...μεσα της υπαρχει πολυ ψεμμα τοσο πολυ που δεν χωραει σε κανενα ομορφο παραμυθι !

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη η ιστορία σου και παρότι το ψέμα περνάει καλά προτιμώ τη ζεστασιά της αλήθειας και την ασφάλεια της ειλικρίνειας! Αν δεν σε πειράζει θα ήθελα να φιλοξενήσω την ιστορία σου αυτή στο παιδικό blog μου ''Η ιστορία αρχίζει'' με το link σου εννοείται! Πιστεύω πως θα είναι πολύ διδακτική! Σου εύχομαι καλό μήνα και όμορφες γιορτινές μέρες! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ευχαριστως και σευχαριστω για τα καλα σου λογια ! μονο που μπερδευτηκα λιγο με το προφιλ σου ! εισαι απο το pathfinder ετσι δεν ειναι ? αλλα ποια ? :) θεωρω οτι ειναι λιγο περιπλοκα εδω μεχρι να συνηθισω στη χρηση του καινουριου blog και μπερδευομαι λιγακι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα το blog ''ΆΔΡΑΞΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ'' . Εγώ είχα φύγει νωρίτερα αλλά βρήκα φίλους που είχαν έρθει κι αυτοί εδώ όπως η Άννα και ο Γιάννης πιο μετά! Είναι κάποια χρόνια που βγήκα από το παθ όμως πάντα το θυμάμαι με αγάπη και το παρακολουθούσα αρκετά! Τώρα έχω τέσσερα blogs https://ghinimatia.blogspot.gr/ https://miaikonaxilieslexis.blogspot.gr/ https://mairy-hkatsarola.blogspot.gr/ https://historiaarxizei.blogspot.gr/

      Διαγραφή
    2. Ισως γιαυτο δεν σε ηξερα γιατι μπηκα στο pathfinder το 2015 και ημουν σχετικα καινουρια εκει επισης δεν εκανα πολλους φιλους και επιπλεον επεσα ακριβως στη φαση που ειχε αρχισει να ατονει ! Ομως εδω μας δινεται η ευκαιρια να ξαναρχισουμε κατι νεο και ελπιζω καλυτερο ! Χαρηκα που τα ειπαμε ! θα σε αναζητησω και θα σε προσθεσω στα blogs που παρακολουθω ! και παλι σε ευχαριστω !

      Διαγραφή
    3. Ολυμπία μου καλημέρα μπες στην Ιστορία μου έκανα ανάρτηση το παραμύθι σου! Φιλιά πολλά!
      https://historiaarxizei.blogspot.gr/2018/04/blog-post_21.html

      Διαγραφή
    4. Σ ευχαριστω πολυ Mariamos για την εκτίμηση του παραμυθιου και χαιρομαι πολυ γιαυτο ! λυπαμαι ομως που αργω να απαντησω γιατι δεν εχω υπολογιστη ,θα μπω να το δω ! και παλι σευχαριστω !

      Διαγραφή